När överförmyndariet blir för stort.

August, 6, nekades trissvinst | Nyheter | Aftonbladet.

När en Mamma köper en lott till sin son, nekar Svenska Spel att betala vinsten, då man har inför ett förbud för personer under 18 år att nyttja deras spel.

Frågan man ställer sig är om hur man i framtiden då ska tolka regler runt spel och vinst.

Ta exempel en familj med 2 barn, som spelar på lotto och vinner en summa pengar.
Får föräldrarna då dela vinsten med barnen, eller ska pengarna obeskuret gå till föräldrarna, då barnen inte får nyttja svenska spel?

Ett annat exempel är följande:

En ensam förälder med 2 barn, på 18 och 15 år.
Om denna förälder nu vinner drömvinsten, men i glädjeyran drabbas av ett slagtillfälle, får då endast det barn på 18 del av vinsten i arv, för personen under 18 är för ung?

I ovanstående exempel har Svenska Spel väl tagit i. Det är inte pojken som köpt en lott, utan det är Mamma, och enligt svensk lag är det inte olagligt för barn att köpa en lott, frågan är om inte det är åldersdiskriminering som här utförs av en statlig myndighet.

Tracey Golrang ny kultur- och fritidschef

Tracey Golrang ny kultur- och fritidschef.

Grattis Tracy, jag har som person och personalchef endast positivt att säga om dig.

Det som oroar mig är att de fackliga organisationer inte står bakom dig som chef för kultur och fritidsförvaltningen.
Vad som är orsak till detta vet jag inte, kanske är det rädslan för en kulturkrock, nu kommer en utlänning, och ska vara chef för vår kultur enhet.
Jag förvånas över att du som psykolog tacker ja till anställningen, när du vet att de fackliga organisationerna kommer att granska dig extra noga, eftersom du inte var deras val.
Lycka till i ditt nya jobb, där du nu har en kamp för att övertyga de anställda att du är rätt person.

Prao!

Har nys varit på föräldramöte på Vallhallaskolan i Oskarshamn, där min dotter går i 8´an.

Ett punkt på mötet var PRAO.

Mycket skrämmande kommer en fråga från en förälder:

”Får jag fråga Prao vad är det, vad är syftet med det?”

Nu kan man väl tycke att frågan är lite lustig, men jag ska ändå säga att personen i fråga är Holländare, som har bott i Oskarshamn ett antal år, så kanske frågan inte är lustig?

Det som gör frågan lustig är att personen i fråga är PLATSCHEF för Scania CV i Oskarshamn.
Högsta chefen i Oskarshamn vet inte vad prao är, behöver man säga mera?

Ska man skratta eller gråta?

Konsulter jobbar för ny tillit / Oskarshamn / NYHETER / NYHETERNA / Östra Småland AB – Lokaltidningen med nyheter och information från Kalmar län och Öland.

Åter har kommunen hyrt in konsulter, för att lösa ett problem, man annars kunde förmode var strategienhetens sak att lösa, nämligen problemet med att tilliten för kommunen är låg.
Klart at man då kanske inte kan använda strategienheten, då det är de personer som sitter där, som till del ligger bakom den bristande tillit, och förtroende.
Hur skulle det se ut om Hr Landenius plötsligt skulle försvara och förklara vad han själv gjorde fel i Kvastmossen, nej när vi inte har kompetensen inom kommunen, måste man hyra in externa konsulter.

Det som jag kan finna skrattretande är när man samma dag kan läsa följande artikel i lokaltidningen:

Windh höll inne hyra till kommunen / Oskarshamn / NYHETER / NYHETERNA / Östra Småland AB – Lokaltidningen med nyheter och information från Kalmar län och Öland.

Kan man vara osäker på varför det inte finns tillit i denna kommun?
Lokalpolitikerna beter sig som bortskämda barnungar, som med mafioso metoder blir tjuriga, för om jag inte får bestämma vem som ska kunde vara i de här lokaler, då kommer jag inte att ge dig vad jag har lovat.
Stefan Windh (S) är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, och ska i den funktion vara med att besluta om Circle Resort i Figeholm. Här var han inte svår att på fullmäktigesammanträde förklara att man måste offra strandskydd och natur för kommunens utveckling, men när det kommer till hans egen bakgård, då vill han inte ha kommersiell användning, nej då ska det vara samhällsföreningen som ska in, en förening som familjen Windh ska vara aktiv i .

Det känns som ett fall av utpressning och maktmissbruk från Hr Windh´s sida, och så undrar tjänstemännen varför det inte finns tillit eller förtroende till kommunen, ser man inte det, ska man kanske undra över sin egen kompetens.

När är man rasist?

Wetterstrand till attack mot Danmark – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje.

Enligt de flesta politiker i Sveriges riksdag, finns det ett rasistiskt parti, som bär benämningen Sverige Demokraterna.

Enligt de övriga politikerna ska detta parti vara diskriminerande och rasistisk, utan att ta hänsyn till andra.

I dagens riksdagsdebatt valde språkröret från MP, att klassa ner på det danska samhället, och de lagar som finns i detta land.

Nu kan jag undra på hur Maria Wetterstrand (MP) kan tillåta sig att ifrågasätta ett annat lands lagar och förordningar, när de är fastställd efter demokratiska val, och av en demokratisk regering.

Är Maria Wetterstrand inte själv en rasist, när hon kallar Danmark för sluten och intolerant.

Jämför man Danmark med Sveriges riksdag, kan jag endast konkludera att medlemmarna i Sveriges riksdag är mera slutna och intoleranta, då de dagligen utsätter det demokratisk invalda parti Sverige Demokraterna för mobbning, genom sin ständiga avvisning att förhandla eller samtala med detta parti, även i frågor där man har samma åsikt.

Jag tycker vi ska ta avstånd från all diskriminering och mobbning, sålunda också i Sveriges riksdag.

Svar på min insändare från När media redigerar i text

När media redigerar i text | Ivan Kejs Blogg.

I ovanstående inlägg skrev jag om en insändare, jag hade skrivit om friskolor.
Idag fick jag ett svar från Ulf Åman (V)

Svaret finns att läsa här Regeringen Bildt och MP hittade på ordet friskola, som är en skanning av Oskarshamns Tidningen 2011-01-18.

Vad tänker jag då vid detta?

Replik till Ulf Åman´s insändare 2011-01-18.

Ulf Åman UÅ utnämnar mig i sitt svar till skolexpert, ja till och med Oskarshamns egen sådan.
Det är smickrande att få denna titel av kommunstyrelsens 2 viceordförande, och jag förmodar vi inte är så många sådana, med tanke på utbildningsförvaltningens förbruk av externa konsulter.

UÅ som invandrare kan jag förvånas över att du som har gått i svensk skola lägger vikt vid vem som har hittat på ett ord, istället för att se på ordets betydelse. Regeringen Bildt la också grund till ordet Friggebod, så det var väl en produktiv regering.
Att UÅ väljer att kalla en friskola för en privatskola, är som att kalla vänstrapartiet för Kommunisterna, för deras ledare kallar sig fortfarande kommunist.
Jag vet att Wikipedia inte är tillförlitlig som uppslagsverk, men jag vill ändå citera detta:

Från Wikipedia:

Friskola, egentligen fristående skola, är en skola med annan ägare än stat, landsting eller kommun. Svenska friskolor är skattefinansierade 
med skolpeng.

Privatskola är en typ av skola som inte administreras av lokala, regionala eller nationella myndigheter. Privatskolan förbehåller sig också rätten att välja de elever som tas in på skolan och finansieras delvis eller helt och hållet genom avgifter snarare än offentlig finansiering.

Det finnas alltså en stor skillnad i betydelsen av de 2 orden.

Att friskolan själv kan välja sina elever är också fel.

Förordning (1996:1206) om fristående skolor och viss enskild verksamhet inom skolområdet

1 a kap. Fristående grundskolor och fristående särskolor

Antagningsvillkor

3 § Om utbildningen kräver att de sökande har speciella färdigheter i musik eller dans får hänsyn tas till färdighetsprov vid antagningen. I övrigt får tester eller prov inte utgöra
1. villkor för att bli antagen till en skola,
2. grund för att göra urval när det finns fler sökande än det finns platser vid skolan, eller
3. villkor för att få fortsätta vid skolan.

Vad gäller resultaten, får jag hänvisa till skolverkets hemsida där det står:

Utbildningsresultat 2009/10

Det genomsnittliga meritvärdet för eleverna åk 9 i fristående grundskolor läsåret 2009/10 var 228,2. Det genomsnittliga meritvärdet för eleverna åk 9 i kommunala grundskolor var 206,3.

UÅ kan se att friskolan har bättre meritvärde, vilket motiverar vad jag säger, att de måste ha bättre resultat, för att få till sig eleverna.

UÅ frukter att ett vinstdrivande bolag ska stoppa skattepengar i egen ficka, istället för i våra barns utbildning. Samtidigt är han rädd för att denna ”pengako” plötsligt och omotiverat ska stänga, och lämna kommunen med en massa barn, som inte har någon skola att gå till. Vilken kapitalist stänger sitt vinstgivande företag?

Jag fasthåller mitt påstående om, så länge kommunale skolor håller en hög klass, och en säker och mobbningsfri miljö, då behövs ingen vara rädd för en friskola etablerar sig, för den vil helt enkelt få svårt med elevunderlaget. Men när skolan blir så illa sköt som tillfället är i Oskarshamn, då ser friskolan en stor potential för att få elevunderlag, och därmed intäkter, och då är det att den kommunale skolan är den största risken för en friskola.

Kommunanställda lär vett och etikett i sociala medier

Kommunanställda lär vett och etikett i sociala medier / Oskarshamn / NYHETER / NYHETERNA / Östra Småland AB – Lokaltidningen med nyheter och information från Kalmar län och Öland..

Nu ska Oskarshamns kommun presentera sig i sociala medier, som Facebook och Twitter, varför det kan man fråga sig.

För Oskarshamns kommun är sociala medier ett bra sätt att skapa en attraktiv bild av kommunen, står det i artikeln, och det kan vara sant det.
Jag talar av egen praktisk erfaring, då jag är medlem i en grupp på Facebook, som heter KommunInvånaren, som är upprättat av en kommunpolitiker, och där gruppens administratörer enbart består av kommunpolitiker.

Jag deltar ofta med inlägg i denna grupp, och ibland fungerar jag lite som djävulens advokat, genom att vara kritisk till beslut, eller genom att påvisa orättvisar i kommunen.

Varje gång jag har gjort en kritisk kommentar, eller skrivit ett kritisk inlägg, då tar det ingen lång stund innan det raderas av en administratör.

Ska kommunen agera på ett liknande sätt i sin användning av sociala medier, då blir det inte svårt att skapa en attraktiv bild, men är det inte bättre med sanning, än en missvisande attraktiv bild?

Halkan märks på akuten

Halkan märks på akuten.

Att halkan märks på akuten är inte svår att förstå.

Igår gick jag en promenad över busstorget, och det var säkert 1 cm ren is där, inte ett sandkorn att se.
I området där jag bor finns numera norrlandsplogning, vilket medför att gångbanorna inte halkbekämpas eller skottas, då dessa ska kunde användas som snöupplaga.
Nu kan man då tänka att kommunen då gör mera av skottning på gatan så att alla kan komma fram där, men se det gör dom inte. Jag tror att det under hela denna vinter sammanlagt till dags datum har varit 5 plogbilar på gatan, så den är präglad av djupa spår i hårdpackad snö och is.
Igår kom då en grusbil, och körde ett tunt lager fint grus, så fint att det så ut som brunt farin, vilket alltså inte ger mycket skydd mot halkan.

Jag vet att det krävs store resurser för att röja och halkbekämpa, men när läget är som det är måste man prioritera, och kanske flytta pengar från en förvaltning till en annan för helt enkelt kunde säkra gator och torg, så att alla kan komma fram, för som det är idag har äldre och handikappade väldigt svårt att komma säkerttill affären, för att handla sin mat.