När byggmästaren får tala.

 På julafton hade biskopen i Växjö stift Jan-Olof Johansson en debattartikel om murar, de murar som byggas mellan människor, med fundament i tro, politik, ras eller livsstil.

För den som inte har läst debattartikeln finns den att läsa här: Ett julkort från Betlehem pdf

Jag är tveksam till om Biskopen är rätt person att uttala sig om detta ämne, då han själv är en av dem som bygger murar, och ställer sig över andras åsikt, enbart i syfte att bevara sin egen position och makt. Den 14 september i år skrev jag ett personligt mail till Biskopen, där jag bad om ett råd från honom, som högsta andliga ledare i stiftet. Jag väntar fortfarande på svar, eller åtminstone ett besked om att han inte har något svar till mig, men så länge han inte yppar något av dessa, då har han byggt en mur, en mur mellan en medlem och den styrande politiska makten. En mur mellan dessa är vad som i flera samhällsskikt betecknas som diktatur, eller junta styre, och ja, svenska kyrkans växjö stift har vid upprepade tillfällen i år visat sig bestå av små diktatorer som fattar egna beslut och regler, utan att kunde dras till ansvar, då nästa instans håller dem bakom ryggen, allt i ett syfte att bevara makten och härligheten inom ett slutet sällskap.

I Oskarshamn har året 2011 präglats av ärendet med Mats-Ola Nylén, och hur han på tvivelaktiga grunder anklagades av medarbetarna för att vara en dålig chef. Medlemmarna i kyrkan ansåg däremot han var en duktig och engagerat kyrkoherde, som vill församlingens bästa. Vem vann då? Medarbetarna, genom politiska beslut, som helt backades upp av Biskopen och dennas stab. Man valde helt att köra över medlemmarna, man ville inte ens föra en dialog med dessa, utan de avfärdades på alla vis, och ibland även med falska anklagelser. Vid ett tillfälle minns jag hur jag vid en kontakt med stiftet i Växjö fick höra, hur man förvånades att Nylén agerade i bakgrunden härnere, en direkt anklagelse mot honom, och ja det finns inspelat. Om det finns någon som har varit passiv i detta ärende har det varit Nylén, medan han attackerades från flera andra håll, inklusive kyrkokamrer och Tf kyrkoherde. De som agerat var medlemmarna, som ville ha Nylén återinsatt, men se det fick de beslutande organ satt stopp för, genom att bygga en mur mellan de som var emot kyrkorådets agerande, och kyrkorådet.

Bästa Biskop, varför är du och svenska kyrkan rädda för att föra en dialog om de egna problem, samtidigt som du är snabb att peka på murarna runt ikring. Hur sade Jesus: Låt den som är oskyldig kasta den första stenen.

Tycker Biskopen han kan kasta första sten?

Ps denna artikel är självklart skickat till Oskarshamnstidningen, då det var där jag läste den, återstår att se om den publiseras där.

Pps väntar fortfarande svar på mitt mail från 14 september.

Är Håkan Juholt förlåten?

Tydligen avslutade Håkan Juholt sin förlåt turné i Visby igår. När han idag framträdde på flanaden i Oskarshamn var varje ord om förlåt borta, och istället var det agitatorn Juholt, som lovade att lyfta Fredrik Reinfeldt bort från makten vid valet 2014.

De personer som var frammött på flanade, för att möta deras partikamrat, viste sitt hjärntvättade beteende, genom redan innan Juholt börjat sitt framträdande, applådera, ungefär som man gör när clownen kommer in i cirkus.

Man förvånas över att den person som ljugit inför svenska folket, när han berättat om hur han smugglar tryckpressar till Polen, eller den person som fortfarande inte förklarat varför han hade flickvännen med på en resa till Vitryssland, betalt av svenska folket, eller den personen som berättar om han är särbo, när han i verkligheten är sambo, hur han tror han kan få folkets förtroende.

2 fel ger inte ett rätt, men tydligen tror Juholt att 3 då gör det.

Varför är Juholt för fin att be sina kommuninnevånare om förlåtelse för sina misstag? Tror han att han är finare än oss, eller tror han det inte behövs, enbart för att han är på hemmaplan.

Det beteende Håkan Juholt framvisar ger inget bra intryck, och han vinner inga röster på det, hur bra politik han än representerar, för en ledare utan förtroende kan ändå inte genomföra sin politik.

Att Juholt inte ber om förlåtelse i sin hemkommun förvånar mig inte, för i somras talade en kommuninnevånare med honom om tandvård. Juholt bad om att få frågan per mail, mot att den samtidigt skulle ställas till Reinfeldt, för det vore bra att kunna jämföra svaren senare. Reinfeldt har svarat, men inte Juholt, kanske för han inte har något bra svar, kanske för att han som i sin förlåt kampanj ignorerar dem från hemkommunen, de röster säker på mig ändå, tror han.

Mitt råd till Juholt är att i julklapp önska sig en ryggrad, för just nu hänger hans arsle i en gummisnodd och guppar i samma takt som hans omväxlande åsikter.

God Jul Juholt.

Ps.
Är Juholt förlåten?
Tror inte det.

Fackförbund oroas av dyrare rektorer.

Fackförbund oroas av dyrare rektorer / NYHETERNA / Östra Småland AB.

I dagens lokaltidning skriver lärarförbundet om de ökade kostnaderna som den nya rektors organisationen kostar Oskarshamns Kommun. Enligt deras beräkning har lönekostnaderna till rektorer ökat med 20 % eller 3 025 000 kronor.

Redan i december förre året ställde jag frågan till Lis Lyrbo(S), under allmänhetens frågestund  i kommunfullmäktige, och fick svaret att kostnaden för den nya organisationen var kostnadsneutral. Se protokollet från sammanträdet HÄR allmänhetens frågestund står på sidan 3. Man undrar hur hon tänker nu, när det alltså åter har visat sig att Barn och Utbildningsförvaltningen har visat sig inkompetents, nu med implementeringen av den nya organisationen. Tycker Lis Lyrbo(S) att det är ok att förvaltningschefen lovar kostnadsneutralitet, och sedan överskrider detta med 20 %. Är det norm inom kommunen?

Det förvånar mig egentligen att lärarförbundet nu går ut med klagomål, de var varnade för vad som komma skall, flera mail har varit skickat till dem, med uppmaning att kontrollera hur det gick i Österåker samt Ekerö när Lundin där ville införa sin organisation, inga av ställen lyckades hon, i Österåker uteblev lovade resultat, och Ekerö hann aldrig, Eva Lundin ”flydde”, när ny kommundirektör skulle tillsättas, och denna var den direktör som hon arbetat under i Österåker, med uteblivet resultat. Inte undrar på att hon inte stannade kvar resterande av sin provtid, med risk inte att få den förlängd.

Nu sitter hon i Oskarshamn, och bedriver sin verksamhet, med stöd från fackpampen Leine Johansson(S), som alltså är en av dem som ständigt backar upp om förvaltningschefen, och dennas sätt att hantera våra skolor och unga, man undrar hur han ser på att chef lönarna ökar, medan lärarna skall spara och hålla igen. Är det samma politik han redovisar i IF Metall, där han sitter som facklig representant på Scania?

De senaste dagarna har man i media läst om kritiken av Oskarshamns kommun, och hur de ha hanterat placeringen av barn i särskolan, där 22 placeringar fick kritik.

Är det snart dags att byta förvaltningschef till någon som kan sitt yrke, istället för denna konsult och chefs missbrukande person som sitter där idag?

 

Vad händer i Oskarshamns Församling?

En församlingsbo kontaktade mig, och berättade att Tf Kyrkoherde var sjukskriven. Frågan kom då om det kunde vara ett uttryck för att allt fortfarande inte står rätt till på pastorsexpeditionen i Oskarshamns församling.

Att det var en grupp inom personalen så låg bakom Nyléns avgång från församlingen tidigare i år, är ingen nyhet för de som har inblick i församlingen, och det var väl därför att så många församlingsmedlemmar reste sig, och krävde att få Nylén tillbaka.

Nu har den tillförordnade kyrkoherden fått för sig att han skall söka tjänsten som kyrkoherde, och skriver i sin ansökan om församlingen vill ha honom. Wihlborg har du inte fattat att församlingen vill ha NYLÉN, det är skrivit, och även utropat från kyrktrappan, efter att du visat din makt och fördrivit församlingsmedlemmarna från kyrkorummet. Uppfattar du det som att församlingen vill ha dig? Om du uppfattar det så, måste det vara med tillägget i brist på annat.

Det har kommit till min vetskap att problemen inom personalgruppen inte har försvunnit, utan det fortsätter, vilket kanske var en av orsakerna till att ungdomsprästen valde att ta sitt avsked efter några få månader i församlingen.

Att avskeden sedan fults av den tragiska olycka utanför Valdemarsvik kan man inte lasta någon för, men när Jonna Henning på minnesstunden uttalar att det var flera orsaker till varför folk var där, och sista punkten var skuldkänslor kan man undra vad som låg bakom det?

Problemen är tydligen inte borta i Oskarshamns församling, frågan är vad som skall till för att få dem bort.

Oskarshamns församling drabbas av tragisk olycka.

Det var Oskarshamns församlings ungdomspräst Bodhi Bjerregaard, som så tragisk dog natten till söndag, efter den tragiska båtolyckan utanför Valdemarsvik.

Bodhi skulle enligt sin egen Facebook sida segla sin båt till Stockholm, för att kunna ha den som bostad, när hon i början på det nya året skulle tillträde tjänst som komminister i Blidö församling.

Alla tanker går till de drabbade.